galerie
100

expo van de maand

Marja Bollen (postuum)

opening 10 oktober 17:00

Marja Bollen voor het laatst in Zaal 100 door Aja Waalwijk

Tot eind oktober exposeert Marja Bollen (1952-2018) postuum in Zaal 100. Na haar dood in november vorig jaar besloten haar vriendinnen Riet Schenninck en Lisa Sebestikova

een expositie te organiseren in Zaal 100, de plek waar ze de laatste twintig jaar regelmatig vertoefde. Marja, werd geboren in Enschede en vertrok van daaruit op 17jarige leeftijd naar Den Haag, waar ze aan de Piet Zwartjes Academie studeerde om vervolgens een opleiding te volgen aan de NFTA (Nederlandse Film en Televisie Academie) te Amsterdam. Ze maakte filmpjes, animaties, en bleef altijd actief tekenen en schilderen. 

Riet Schenninck: “Marja vluchtte al op jonge leeftijd weg van Enschede naar Den Haag op zoek naar vrijheid en ongebondenheid. Dat vond ze daar onder andere op de Vrije Academie. Ik ontmoette haar bij de Ateliers ‘63 in Haarlem ('74-'75). Begin jaren '80 verhuisde Marja naar Amsterdam waar ze aan de filmacademie studeerde en in diverse kraakpanden woonde. Vanaf de jaren 80 was dat in de Staatsliedenbuurt”.

Naast de productie van o.a. een aantal vlinderfilmpjes schilderde Marja ritmes in de vorm van golven, boomringen, dansende figuurtjes of bloemblaadjes in de vorm van mandala's. Ze wist statische en dynamische vormen op een bijzondere manier te verweven. In een fotografische sequentie van vage voorbijflitsende landschappen, weet ze beweging te bevriezen in het raamwerk van de treincoupé. Een driehoek met de punt naar boven, waaroverheen verticaal opgezette spiralen kringelen is daar eveneens een voorbeeld van. Heel humorvol en tegelijkertijd erotisch. Groeiprocessen hadden haar aandacht. Sommige schilderijen brengen vruchtstructuren als opengesneden sinaasappels in beeld, waarbij de energie van de vrucht straalt als een zon. Er is zero-achtig werk bestaande uit duizenden streepjes, ovalen en cirkels, kosmische ruimtes, bloemmotieven, lijnen en spiralen. Stuk voor stuk werk met een meditatieve impact.

Daarnaast ook veel humor. Een speciaal voor de tentoonstelling samengesteld boekje bestaat uit tekeningen in één lijn neergezet. Zo hangt er een gezicht boven daaruit voortvloeiende wandelende voeten, of lopen de voeten van een dansende vrouw door in plantenwortels. De assemblage ‘Vote for Tree’ bestaat uit schijfjes van boomtakken die met de kopse kant op een ondergrond zijn geplakt. Tezamen vormen ze een concentrische spiraal. De associatie met boomringen dringt zich op, maar doordat ze in een spiraalvorm zijn gezet roept het ook een verplattegronding op voor een ontwerp van een bomengroep. Een bijzondere expositie dus ter nagedachtenis aan onze buurtgenote. Opening: donderdag 10 Oktober 17:00 uur. Restaurant open vanaf 18:00 uur.