galerie
100

expo van de maand

Een hele hoop kunst

buurtkunstenaars

Een hele hoop kunst in Zaal 100 door Aja Waalwijk  door Aja Waalwijk

 

Tot 13 januari exposeren in Zaal 100 een vijftiental kunstenaars die deelnemen aan de Buurt Licht Kunst Routes georganiseerd door Tanja Topalovic-Henn. Een harmonieuze presentatie, ook al zijn stijlen, onderwerpen, materialen en materiaalbenaderingen van verschillende aard.

Er zijn foto’s van keramische beelden van respectievelijk Yvonne Helsloot en Elias Mohd. Yvonnes beeld, een samenvoeging van halve bollen, roept associaties op met een blauwe wolk of een prehistorische godin die uitsluitend uit borsten bestaat. Die van Elias toont een Afrikaanse moeder die haar baby in een liefdevolle omarming tegen zich aandrukt. In beide gevallen foto’s van hoge kwaliteit. Oscar Placebo fotografeerde zijn glazen masker. Het origineel bestaat niet meer en de reproductie is daardoor een uniek kunstwerk geworden.

De glaskunstenaars Diddy Prevoo en Atelien combineren glastechnieken. Diddy’s ‘raam’ bestaat uit een plant van gesmolten glas in een strakke lijst van glas-in-lood. In tegenstelling tot dit typisch Nederlandse raamkozijn toont Atelien een nachtelijk landschap met een bijna Japanse uitstraling. Een boom, bliksemschicht en zwart-wit geblokte maan vormen een transparant reliëf met een immense diepte. Karin Mersch, bekend van haar glas-graffities, haakt met haar zijdeschilderij getiteld ‘De Vrouw’, alleen al door de materiaalkeuze, in op de verwevenheid tussen vrouwen en textiel. Voor een vrouwportret van Marjanne Geurtsen hangt een voile waarop de contouren van ogen, neus en lippen terugkeren. Het kunstwerk is letterlijk gelaagd.

Het leven is een grote fotocollage’, zegt Tanja Henn. Ze laat op haar digitaal verwerkte foto’s vissen door bossen zwemmen en voorziet bomen van ogen. Het combineren van verschillende realiteiten typeert niet alleen haar werk, maar ook dat van Maarten van der Horst, Joze van Stigt en Saskia Arti. Er is, zoals gezegd een enorme verscheidenheid, variërend van een enorm doek van Jeroen Jansen van maskerdragende stedelingen, Rosa Schenk’s gemengde technieken en Monique Wijnschenk’s kleurenexplosie tot de cartoons van Hans Mulder. Heel grappig vind ik zijn vork-hef-truc, als tekst bij een figuur die met een vork zit te eten. Delia Alberse schildert een landschap dat zowel een zeegezicht, wolkenlucht of berggebied kan zijn. Het zonlicht, dat het centrale deel van het doek vormt is zo indringend dat de omgeving er in oplost en daardoor ruimte biedt voor invulling.

Op zondag 15 december is er een volgende Buurt Kunst Licht Route, met op alle locaties een nieuw programma. In Zaal 100 is ook dan de tentoonstelling te bezichtigen. Het is mogelijk de route weer met Willem Kerkhoven te wandelen. Deze keer vergezeld door dichteres Mireille Buldeo Rai, die op elke locatie een gedicht voordraagt.