galerie
100

Expo van de maand

Turist

Slaapkamerkunst!

Tot 5 januari exposeert de Amsterdamse kunstenaar Turist (1967 Rotterdam) een zevental digitale werken op linnen gedrukt in Zaal 100. Door met lange sluitertijd en zoomlens te fotograferen en tegelijkertijd de camera te bewegen ontstaan er afbeeldingen die geschilderd lijken. Met bijvoorbeeld inzoomende cirkelvormige bewegingen ontstaan andere beeldvertekeningen dan wanneer hij de camera van links naar rechts laat gaan. Turist gebruikt zijn camera als penseel en typeert zijn foto’s dan ook als ‘met de hand geschilderd’.

De meeste afbeeldingen zijn abstract erotisch en suggereren, afhankelijk van verticale of horizontale composities, vrouwelijke geslachtsdelen en monden. Uiteraard speelt behalve de vorm ook kleurgebruik een rol. De afbeeldingen, zwevend op een witte achtergrond; lijken er op gespoten te zijn met airbrush.

Turist: ‘Warmte, liefde en passie in het leven brengen is uitgangspunt. Ik zoek positieve energie en streef er met deze werken naar de mensen in een positieve staat te brengen. Vandaar mijn keuze voor warme kleuren als rood, rosse, oranje en geel. Rosse is ook een erotische kleur. Het is schokkend om een vulva te tonen. Ik speel met oerdriften en beschouw de afbeeldingen als portretten. Voor mij is het een vorm van geabstraheerde seksualiteit. Ik maak draaibewegingen met de camera en breng daarna kleur aan als een warme saus die er overheen ligt. Voor contrastwerking zet ik ook de vormen aan, want vormen en kleuren wekken gevoelens op. Daarom zijn mijn werken misschien niet altijd geschikt voor in de huiskamer. Met erotisch werk boven de bank ben je de hele dag in extase. Waarschijnlijk komen ze beter tot hun recht in de slaapkamer.

Turist werkte als modefotograaf voor gerenommeerde modellenbureaus en stelde portfolio's samen. In 2020, tijdens de lockdown, besloot hij de eens gemaakte foto’s vanaf het scherm te recyclen. Turist: ‘Modellen zijn mooie mensen die mooie kleding dragen en mooie poses aannemen. De wet der aantrekkingskrachten zit tegen kunst aan. De pixels van de digitale foto’s op het beeldscherm gaven een speciaal effect. Wat eens een model was, werd ineens een vlammende figuur. Aan bijna iedere motivatie tot actie ligt seksualiteit ten grondslag. Erotiek is een drijvende energie. Realistische erotiek is onrust. Als je de camera stil houdt doemen facetten van realisme op, net zoals bijvoorbeeld bij een uitroepteken, dat voor actie staat en de aandacht trekt als oersymbool voor het gebied tussen de benen. Met beweging wordt het vager en dus associatief en dus ook acceptabeler. Door het geheel in een digitaal passe-partout te plaatsen ontstaat er ruimte.’

Behalve werk van Turist maken ook enkele lichtgevende objecten van de Italiaanse kunstenaar Francesco Suppi, die eerder dit jaar in Zaal 100 tentoonstelde, deel uit van de expositie.